Sådan bliver du grønt-selvforsynende med din egen køkkenhave

Går du med en lille drøm om, at lave din egen køkkenhave? Det behøver faktisk ikke være så svært. Du kan jo starte med at læse med her, hvor du får et par gode råd til, hvordan du bedst laver du egen køkkenhave.

Plant på det rigtige tidspunkt

Det er vigtigt, at du ikke begynder at plante diverse frø og løg, før jordtemperaturen er 8 grader. Forskellige grøntsager og krydderurter kræver forskellig jordtemperatur, for at kunne spire. Det første, du kan plante, er kartofler og radiser. Grøntsager som agurker og majs skal først sås i slutningen af maj. Det er en god idé at kigge på pakken, når du køber frø og løg til plantning. På pakken står, hvornår det er bedst at plante de givne grøntsager.

Perlite plantejord

For at dine grøntsager har de bedste forudsætninger for at gro, er det vigtigt, at jorden er optimal. Du kan for eksempel bruge nordisk perlite, som er et naturligt jordforbedringsmiddel. Perlite gør jorden porøs og giver luft til rødderne. Derfor vil dine frø have de bedste muligheder for at gro stærke rødder, og dermed give dig en god grøntsags vækst.

Vand dine grøntsager

Intet kan gro uden vand. Hvis der er perioder, hvor der er ingen eller meget lidt regn, skal du være ekstra meget over din køkkenhave. Hvis der går for længe, uden planterne får vand, så dør de. Derfor er det vigtigt, at du holder øje med dette og stikker en finger i jorden for at vurdere, om den er for tør. Jorden bør som hovedregel altid være lidt fugtig 1cm nede i jorden. Er den ikke det, skal du have vandslangen eller vandkanden frem.

Høst 

Når du kan se, at dine grøntsager er modne, er det tid til at høste.