Guide: Sådan bygger du din egen pizzaovn i haven

Hvis du vil have lækre pizzaer med en autentisk smag, som du får den, når du bestiller pizza i Italien, kan du bygge din egen pizzaovn i haven. Det er ikke så svært, som du måske tror, og det vil være en fantastisk tilføjelse til dit udendørsrum, hvis du vel at mærke er som de fleste andre danskere, der elsker pizzaer. En udendørs pizzaovn er et fremragende alternativ til en pizzaovn til køkkenet.

For at bygge en pizzaovn skal du bruge nogle grundlæggende materialer – herunder mursten, mørtel, sand og en metalramme. Herunder følger en introduktion til, hvordan du bygger din egen pizzaovn i haven, men det er en god idé at supplere med YouTube-videoer eller lignende, som gennemgår de enkelte punkter slavisk.

Byg en pizzaovn med almindelige mursten

Det første, du skal gøre, er at investere i en række almindelige mursten, som du kan bygge pizzaovnen af. Mørtel murstenene sammen, og sørg for, at fundamentet er stabilt og plant. Det næste trin er at lave pizzaovnens kuppel, og her kan du ikke bare bruge almindelige mursten, da det er vigtigt, at de er varmeresistente.

Dette kan gøres ved hjælp af ildfaste mursten – disse er specielt designet til brug i ovne og pejse. For at lave en kuppel skal du bygge murstensringe, som du placerer oven på hinanden. Det vigtigste er at skabe et stabilt fundament for pizzaovnen. Du kan finde ildfaste mursten i de fleste byggemarkeder, ligesom du også kan finde dem på nettet.

Byg det beskyttende lag inde i pizzaovnen

Du skal også bruge nogle beskyttende lag, som holder varmen inde i din ovn, så den bager perfekt og fordeler varmen jævnt. Dette omfatter isoleringsmaterialer som f.eks. kiselsand eller andre ikke-brandbare materialer. Hvis du omgiver kuplen med denne type isolering, vil det hjælpe med at forhindre et stort varmetab og forhindre, at dine mursten knækker.

Vær opmærksom på, at det tager lang tid at bygge en ovn. Du skal derfor forvente, at du skal afsætte omkring tre dage til projektet. Det er dog ikke noget projekt, som er mere vanskeligt end som så. De fleste kan komme i mål med deres egen pizzaovn, hvis blot de sætter sig ind i, hvordan man gø – og du kan spare penge ved at gøre det selv.

Når fundamentet og kuplen er på plads, skal du sørge for, at de tørrer ud i mindst 48 timer, før du bruger dem, da det vil hjælpe med at forhindre revner. Generelt bør du vente i længere tid, hvis du vil være 100% sikker. Af samme årsag er det en god idé at vente, indtil det bliver sommer, når du skal bygge din pizzaovn, så du er sikker på, at det størkner ordentligt.

Tag pizzaovnen i brug, når den er tør

Når du har ladet ovnen stå i et par dage, er du sikker på, at den er tør – og nu er du klar til at lave nogle lækre pizzaer! Læg pizzadejen på sandoverfladen, og tilsæt dine yndlingsfyldninger. Skub pizzaen ind i ovnen, og vent ca. 3 minutter på, at den bliver bagt. Når den er bagt, skal du tage den ud af ovnen med en pizzaspade og servere den med en kold drink. God appetit!

Pizzaovnen er en fremragende opgradering af dit uderum, og den passer perfekt ind i din have eller din terrasse. Indret eventuelt også et lille loungeområde, hvor I kan sidde og nyde jeres pizzaer, som I har lavet sammen. Det vil være hyggeligt, og så er det en fremragende aktivitet, som hele familien kan deltage i – og det egner sig desuden perfekt til en aften med vennerne og et godt glas rødvin.