Søjleboremaskinens nøglefunktioner – og hvad den kan gøre for dig

Når man arbejder på et værksted – hvad end det er ens arbejdsplads eller det er det, man har derhjemme –  så er evnen til at kunne bore et hul, som er fuldstændigt præcist og rent, essentielt for at kunne udføre mange forskellige opgaver. En søjleboremaskine giver dig muligheden for at kunne dette, samtidig med, at boremaskinen også har mange andre gode og brugbare funktioner. Læs med her og bliv klogere på, hvilke nøglefunktioner en sådan boremaskine har – og hertil hvad den egentlig kan gøre for dig.

Hvad er en søjleboremaskine? 

Et søjlebor er fastgjort til en base på en ramme eller på et arbejdsbord, hvortil et justerbart bord er ophængt mellem bunden og boret, og heri kan du fastgøre den træplade, det plademateriale eller de fliser, som du ønsker at bore i. Det er vigtigt, at du, før du borer, sikrer dig, at materialet er sikkert og korrekt placeret – og her kan du bruge håndtaget til at sænke bordet og tjekke efter. Det er, ved brug af søjleboremaskiner, umuligt at bore skævt. Den største forskel på en søjleboremaskine og andre typer bor er, at du skal bære det, der skal bores i hen til maskinen – og ikke maskinen hen til, det der skal bores i.

Hvad er fordelene?

Den store fordel ved at gøre brug af en søjleboremaskine er dens stabilitet og nøjagtighed. Når du bruger en “normal” boremaskine, er du nødt til at stole på dit eget tømrer-øje og din faste hånd, når du skal bore lige og præcist. Hvis du bruger et søjlebor, er du tværtimod sikker på, at der bliver boret helt lige huller. Det kan du, fordi du her sænker boret ned i en perfekt linje, der rammer vinkelret på materialet. Materialet kan endda være en lille træblok, som kan være svær at bore i ved brug af frihånd. Derudover kan du bruge mere kraft med en søjleboremaskine end med en håndholdt boremaskine, så hvis du planlægger at arbejde med hårde materialer, såsom hårdt træ eller stål, er et søjlebor helt sikkert værd at overveje.

Hvad er ulemperne?

En søjleboremaskine er ikke noget, du skal købe, hvis du skal bore et hul i en væg og hænge et maleri op. Du kan heller ikke bruge den til at stramme skruerne på din IKEA-reol, men du ville kunne bruge et søjlebor til at bore huller i materialer, du kan bære til hen til maskinen. Denne type bor vil derfor ikke kunne gøre dig særlig mobil, og derudover fylder en søjleboremaskine mere end en almindelig boremaskine, som du nemt kan opbevare i et kosteskab.

Hvad kan den så gøre for dig?

Har du brug for at bore flere huller efter hinanden med nøjagtig samme dybde og dimensioner? Det er noget, som du vil kunne gøre både hurtigt og præcist med et søjlebor. For eksempel, hvis du ønsker at bygge din egen reol, er det vigtigt, at alle hylder kommer til at stå i vater og hænge med nøjagtig samme afstand. Et søjlebor kan her hjælpe dig med at lave et pænt stykke arbejde, da du med et søjlebor kan indstille boredybden helt ned til millimeter. Du kan også bore i ethvert slags materiale med den rigtige hastighed – og den helt rigtig søjleboremaskine.