Hvad er forskellen på en købermægler og en boligadvokat?

køb af bolig

Hvis du står og skal købe et hus, er det svært at overskue alle de dokumenter og procedurer, der er forbundet med et huskøb. Det er heller ikke sikkert, at du er særlig god til at forhandle om husets pris og derfor ikke lige er gearet til at stå for handlen selv. Derfor kan man som huskøber vælge at få en rådgiver tilknyttet, der tager sig af forhandlinger og har overblikket over dokumenter mm. Som rådgiver kan du vælge mellem en købermægler og en boligadvokat.

Hvad er en købermægler?

En købermægler er ofte en ejendomsmægler, der tilbyder at være købers rådgiver. Normalt er en ejendomsmægler sælgers talerør og forsøger at skaffe sælgeren så god en handel som muligt. Når ejendomsmægleren optræder som købermægler er det omvendt. Nu er det køberen hun eller han hjælper med forhandlingerne. De kompetencer som en ejendomsmægler har i at prissætte et hus rigtigt i forhold til, hvilket område huset ligger i, kan vedkommende bruge til at forhandle en god pris for køberen.

Hvad er en boligadvokat?

En boligadvokat er en advokat, der har specialiseret sig i salg og køb af ejendomme. Vedkommende har erfaring med de faldgruber, der kan forekomme ved køb af en bolig og kan gennemskue eventuelle tinglyste servitutter, lokal- og miljøplaner samt oversætte ejerforeningens fremtidige planer til økonomiske konsekvenser for dig. En boligadvokat har styr på det juridiske arbejde i forhold til handler med huse.

Hvad er forskellen?

Forskellen på en købermægler og en boligadvokat er naturligvis baseret på deres forskellige baggrunde. En ejendomsmægler er vant til at arbejde med salg og markedsføring, hvor en advokat har det juridiske i fokus. I en rådgiversituation, vil begge kunne varetage alle dele af bolighandlen, men det kan selvfølgelig ikke undgås at, de har størst fokus på det, der er deres kompetenceområde.

Hvad skal du vælge – købermægler eller boligadvokat?

Om man skal vælge en købermægler eller en boligadvokat kommer an på, hvor du har mest brug for hjælp i situationen. Har du brug for en ejendomsmæglers erfaring i forhold til finde et hus, vurdere om prisen er rigtig og forhandle en god pris, så vil det være en købermægler, du skal gå efter. Har du mere brug for hjælp til den juridiske del af huskøbet som for eksempel at gå dokumenterne igennem for juridiske spidsfindigheder og skjulte fælder, så er det en boligadvokat, du skal vælge.

Begge må kun rådgive den ene part i en bolighandel

Både en købermægler og en boligadvokat må kun være rådgiver for den ene part i en bolighandel. Det vil sige at en ejendomsmægler kun kan være købermægler, hvis vedkommende ikke også er sælgers ejendomsmægler. Det samme gælder for boligadvokaten.

Få et advokatforbehold tilføjet

Hvis du har valgt at benytte en boligadvokat, men ikke kan få hende eller ham til at se købsaftalen igennem inden du skriver under – eller, hvis du først kommer i tanke om, at det kunne være e god ide, i sidste øjeblik – kan du få skrevet et advokatforbehold ind i købsaftalen. Det har den betydning, at du ikke er bundet af aftalen, hvis din advokat ikke kan sige god for den. På den måde vil det ikke koste dig noget at aflyse handlen.

Begge dele giver sikkerhed

Hvad enten du vælger at benytte en erfaren ejendomsmægler eller en erfaren boligadvokat, er det en stor tryghed at vide, at du får professionel rådgivning og ikke pludselig står med håret i postkassen på grund af en eller anden faldgrube, du ikke har opdaget på grund af manglende viden om bolighandel. Det er penge der er godt givet ud og som giver dig ro i maven gennem købet af din nye bolig.