Skal du have et nyt gulv?

Der er mange overvejelser forbundet med at få lagt et nyt gulv. Vi har her lavet et lille overblik over, hvilke ting, du skal være opmærksom på, når du gerne vil have skiftet gulvet ud.

Hvad skal du tage hensyn til, når du skal have lagt et nyt gulv?

Når du bygger nyt, så kan du frit vælge det gulvmateriale, som du selv ønsker. Her er der nemlig ingen særlige forhold, du skal være opmærksom på. Hvis du dog skifter gulv i forbindelse med renovering eller ombygning, skal du tage hensyn til både de eksisterende gulve samt gulvkonstruktionerne.

Der findes et stort udvalg af materialer, og det betyder, at der er mange muligheder at vælge imellem – men her er det vigtigt, at du vælger gulvtype efter rummet og dets funktion. Du skal her bl.a. overveje, om du vil have gulvvarme, om det skal være skridsikkert, om det skal være rengøringsvenligt og naturligvis også hvor meget det må koste. Du bør her også undersøge, hvilke gulve, der har brug for et undergulv, da det også har indvirkning på prisen.

Hvilke gulvbelægninger findes der?

Der findes et hav af forskellige gulvbelægninger, som hver har deres fordele og ulemper.

Trægulv på strøer: Trægulv, der bærer sig selv og ligger direkte på strøer eller bjælker. Det er et meget behageligt gulv, som giver en god akustik i hjemmet. Det er dog samtidig et gulv, som er fugtfølsomt og derfor udvider sig og svinder ved fugt og tørke.

Svømmende gulve: Gulve med med et elastisk mellemlang mellem det bærende undergulv og gulvbelægningen. Her lægges ofte parket- og lamelbrædder. De er nemme at lægge og også nemme at reparere, men her skal du virkelig have styr på at underlaget er plant.

Limede og sømmede gulve: Gulve, der fastgøres med lim eller søm på undergulvet. Her lægges ofte linoleum, vinyl eller tæpper. Disse gulve bevæger sig ikke og bliver en helhed med undergulvet, men det gør det også umuligt at skifte f.eks. et enkelt bræt, da det ikke kan flyttes, når limen først er tør.

Fliser og klinker: Gulve, der lægges på beton eller trækonstruktion. Fliser og klinker fås i et utal af farver, størrelser og designs, de er meget slidstærke og nemme at vedligeholde. Derimod giver fliser og klinker et meget hårdt og dermed larmende gulv – og det er også et meget koldt gulv, når der ikke installeres gulvvarme.

Sidst men ikke mindst findes der også gulvbelægninger, som kan lægges oven på et eksisterende gulv, som så fungerer som et undergulv. Det er f.eks. tilfældet med gulve i microcement. Microcement kan nemlig lægges oven på stort set alle gulve, og det kræver derfor ikke, at de eksisterende gulve brydes op.