Det allergi-venlige hjem

Der er mange danskere med allergi, op mod 21%. Altså har ca. hver 5. dansker allergi. Der er derfor rigtig mange, der har udfordringer i hverdagen.

Det er godt for vores trivsel, og i det hele taget, at indeklimaet er godt. Der er flere steder, du kan sætte ind, så indeklimaet forbedres.

Hjælp fra teknikken

Et sted du kan gøre en indsats, er rensning af luften. Der er mange partikler i luften, som fx pollen. Der er mulighed for at installere HomeVent boligventilation, uanset om du bor i Skanderborg eller andre steder i Danmark. Sådan et anlæg vil filtrere partikler som snavs, pollen osv. fra. Der er flere firmaer, der leverer forskellige løsninger, fx Fortes Energy Systems.

Adfærd er også en vigtig nøgle. Det er en god idé at undgå rygning indenfor og sørg for at bruge emhætte, når du laver mad. Det er også vigtigt med grundig rengøring en gang om ugen. Det hjælper meget med grundig udluftning. Bare 5-10 min. 3 gange dagligt gør en stor forskel.

Hvad kan du ellers gøres?

Hvis der i familien er nogle, der er sårbare på luftvejene, så kan det være godt at undgå tæpper. Jo længere hår tæpperne har, jo mere støv samler de. Det er også godt at undgå kæledyr. Dyrene og pelsen kan i sig selv være et problem, men også hø eller andet, der skal bruges til fx kaninerne, vil have indflydelse på indeklimaet. Sumpskildpadder har et varmt og fugtigt miljø i deres terrarium, og det kan give svampepartikler i luften, så det skal også overvejes grundigt, om det er en god idé.

Hvis du skal se hele vejen rundt i hjemmet, så kan du som det næste tænke på, at mange har parfumeallergi. Så du skal overveje, hvilken håndsæbe du køber og også hvilken shampoo. Vaskemiddel til tøj er et andet produkt, der kan indeholde parfume.