Om stål – det skal du vide

Det kan være lidt af en jungle at købe stålprodukter, hvis du ikke er velbevandret i de forskellige typer. Denne lille guide er for dig, der vil vide mere om stålets forskellige kvaliteter. Hvad end du skal købe stålprodukter eller skal have behandlet stålelementer efterfølgende, vil du vide mere om lidt.

Varmvalset og koldvalset stål

Det sjove ved denne type stål er, at de grundlæggende egner sig til samme opgaver. De skal f.eks. også begges typisk males over med en behandling.

Forskellen skyldes meget udseendet på produkterne (koldvalset stål har en pænere finish), som stammer fra deres fremstilling.

Når man fremstiller stål, støbes det i første omgang i nogle tykke plader. Disse arbejder man så videre med, og når man taler om varmvalsning, refererer udtrykket til, at man behandler disse plader og ruller dem ud som varmt stål.

Modsat er koldvalset stål valset koldt. Det bliver her valset til en tykkelse, så afkølet og så valset tyndere igen. Det giver et flottere finish, som altså er med til at afslører, om der er tale om Varmvalset og koldvalset stål.

Rustfrit og syrefast

Der er ingen overfladebehandling ved rustfrit og syrefast stål. Det er i stedet stålets brug af forskellige grundstoffer, som giver det dets egenskaber som modstandsdygtigt.

Rustfrit stål er egentligt også bare almindeligt stål, som er tilsat krom. Det er dog ikke unormalt, at der også kan være tilsat andre elementer, som f.eks. nikkel, mangan osv. Når dette er tilfældet, er det typisk fordi, man har skabt et stål med særlige egenskaber i forhold til holdbarhed, svejseevne m.v.

Når det rustfrie stål er tilsat t mindst 2% molybdæn, kan det kaldes syrefast. Det betyder, det kan tåle syre og saltholdig luft. Derfor er denne type stål også hyppigt brugt udendørs – f.eks. på havne eller i hård industri.

Forzinkning og galvanisering

Også her er der tale om produkter, der er udstyret med en overfladebehandling. I dette tilfælde forzinkning eller galvanisering (som i bund og grund er det samme). Forskellen ligger i, om rustbeskyttelsen er udført med el eller varme. Det afgør nemlig, om stålet er anvendeligt indendørs eller udendørs.