Sådan får du lyse rum i din bolig

Uanset om du bor i et ældre hus eller er ved at bygge nyt, er lys en vigtig del af alle rum. Godt lys er nemlig med til at få rummene til at fremstå større og mere indbydende. Desuden er lys væsentligt for at du kan orientere dig i boligen. Arbejder du eksempelvis meget fra hjemmekontoret, skal du selvfølgelig have noget godt læselys, så du har optimale arbejdsforhold. Her får du et par gode råd til, hvordan lyset i din bolig kan optimeres, uanset hvilken slags bolig du har.

Brug tid på at finde den perfekte lampe til rummet

Udvalget af lamper er kolossalt, og det kan derfor være svært at finde hoved og hale i, hvilke der er de allerbedste til din bolig. Mange begår den fejl, at de kun vælger lamper udfra design, og selvfølgelig har det æstetiske udtryk også en betydning. Lamper er, ligesom boligens rum, forskellige og har hver deres funktion. Start derfor med at overvej, hvor du mangler lys. I stuen kan det være en fordel med flere små lamper, der giver en hyggelig stemning, mens det i køkkenet er vigtigt at du har godt arbejdslys, når du står og kokkerere. Her er spots og loftlamper fra Antidark et godt bud. Mørke og mindre rum kræver, udover en god loftbelysning, også en lampe med opadrettet lys. På den måde bliver lyset spredt ud i alle rummets afkroge. 

Brug spejle til at reflektere dagslyset

Har du et rum med få vinduer, er spejle en fantastisk måde at få rummet til at syne lysere og større. Spejle reflekterer nemlig lyset, og derfor kan selv en lille smule dagslys blive spredt ud i resten af rummet. Det er et trick du kan bruge i alle boligens rum, lige fra det mørke gæsteværelse til den smalle gang. 

Lad lyse farver dominere rummet

Er du ved at bygge nyt eller står over for en renovering af et ældre hus, så husk at indtænke lyse farver på langt størstedelen af de store flader. Det gælder både gulve, lofter og vægge. De lyse farver er både med til at få rummet til at virke større, men faktisk skaber de også bedre betingelser for dagslys, da det nemmere vil reflektere på en hvid væg, fremfor en mørk.