Hvilken tagtype skal du vælge?

Taget er et af de vigtigste elementer ved huset og husets såkaldte klimaskærm, der beskytter det med regn, vind og vejr. Der findes en del forskellige tagtyper, og det kan være svært at finde ud af, hvilken der passer bedst til dit hus. Vi har dog her gennemgået nogle af de mest udbredte tagtyper, deres egenskaber og fordele for dig.

Tagpap

Tagpap er et slidstærkt materiale, som er nemt at arbejde med og derfor også hurtigt at lægge. Det er et tag uden ujævnheder, så det giver et meget stilrent tag og anvendes derfor på mange moderne villaer. Taget er også relativt nemt at vedligeholde, idet der ikke er de store samlinger for bl.a. grene og blade. Et nyt tag i tagpap har en holdbarhed på 30-40 pr, men kan i praksis ofte holde længere end det. Det koster omkring 300-500 kr. pr. kvadratmeter, og så kræver det intet undertag.

Teglsten

Teglsten er et klassisk tag, der ses på de fleste murmestervillaer. Teglsten har en lang holdbarhed og kræver minimal vedligeholdelse, selvom der dog skal fjerne skidt i form af blade og grene, der kan sætte sig fast i samlinger. Det har ikke behov for at blive renset og patinerer flot naturligt. Tegl holder også godt på varmen og afgiver den, når der er behov for det, hvilket bidrager til et behageligt og sundt indeklima. Tegl er en af de dyreste tagformer til omkring 1500-2500 kr. pr. kvadratmeter, men har til gengæld også en tilsvarende længere holdbarhed på omkring 50-70 år. Teglsten kræver et undertag.

Ståltag

Ståltag er i dag ”den nemme løsning”. Det er hurtigt at lægge, da det er samlet i større plader og så er materialet også meget let og kan således lægges ovenpå et eksisterende gammelt tag. Ståltaget er også et meget tæt tag og findes i mange forskellige designs, og det er en ideel løsning til sekundære bygninger som f.eks. cykel- eller redskabsskuret. Taget kræver ikke det store vedligehold, men kan renses en gang imellem for et pænt resultat. Ståltaget kan holde i omkring 40-60 år og koster omkring 500-800 kr. pr. kvadratmeter. Det kræver ikke et undertag, men det anbefales ved en lav hældning for at modvirke kondensdannelse i vinterperioden.

Eternitplader

Eternitpladerne blev hyppigt brugt i 70’erne og 80’erne, indtil man fandt ud af, at det indeholdt asbest. I dag er der dog ikke længere asbest i eternittage. Eternitplader er en nem og samtidig praktisk løsning, da det – ligesom ståltaget – kommer i plader. Det er derfor hurtigt at lægge og faktisk også en af de billigste løsninger. Eternittaget er i den lavere ende på 25-35 år, men er fornuftig i forhold til den lavere kvadratmeterpris på 500-800 kr. Taget kræver heller intet undertag.

Er du interesseret i at vide, hvor meget du skal regne med at punge ud for at nyt tag, så kan du beregne en pris på nyt tag hos Jysk Tagkompagni. Her skal du blot angive nogle oplysninger om dit nuværende og dit ønskede tag, og får så et komplet tilbud på et nyt tag til dit hus. Nemmere bliver det ikke.