Lær arbejdsforholdsreglerne at kende som håndværker

Er du ejer af eller ansat i et håndværkerfirma, er du med stor sandsynlighed ved bevidsthed omkring de mange og retfærdige regler omkring arbejdsforholdene. Hvis du blot har overvejelser om at engagere dig i en sådan virksomhed, er det ikke sikkert, du har helt styr på det endnu. Derfor kan du blive klogere her.

Skurvogne

Den første arbejdsforholdsregel mht. til håndværkerarbejde på diverse byggepladser er, at hvis arbejdet har en varighed længere end tre komplette arbejdsdage, skal der lejes eller købes en skurvogn at stille på byggepladsen. Der er salg af skurvogne hos flere forhandlere, men man kan som sagt også nøjes med at leje den. Det er dog, hvis det er hyppigt, at arbejdsopgaverne varer så længe, mest praktisk at købe den. Da vil skurvognen til hver en tid og uventet opgave straks kunne stilles til rådighed for håndværkerne.

Arbejdsmiljøkoordinator

Derudover skal en arbejdsmiljøkoordinator udnævnes af bygherren. Hvis bygherren selv kvalificerer sig til at påtage opgaven, kan han også det. Det skal dog uanset hvad være en, der har den erfaring og viden, der er påkrævet til varetagelsen af de medfølgende opgaver. Desuden er det altid bygherren, der har det egentlige ansvar for at sikre sig, at arbejdsmiljøkravene ikke bliver overtrådt.

Hjælperessourcer

Hjelme, stilladser, sko osv. er alle sammen hjælpe- eller værnemidler, som vil skulle stilles til rådighed for håndværkerne under arbejdet. Dog er det ikke garanteret, at håndværkerne fra begyndelsen er klar over, præcis hvordan de forskellige hjælpe- eller værnemidler skal bruges sikkert. Gør de ikke det, er det arbejdsgiverens opgave at instruere dem. Arbejdsgiveren behøver dog ikke gøre det selv. Det skal bare gøres af en kvalificeret i håndværkerfirmaet. En hovedregel til alle disse krav, som der desuden er flere af, er, at man altid skal være beredt og sikker på sin sag, hvis arbejdstilsynet el.lign. skulle komme tilfældigt forbi. Hav derfor altid en skurvogn parat.