Kend din umbraco nøgle

umbraco-noegle-carl-ras-vaerktoej

Hvorfor hedder det unbraco, og hvad hedder unbrakonøgle på engelsk?

Unbrako, unbraco eller umbraco? Kært barn har mange navne og få har så mange som unbrakonøglerne. Lad os starte med at slå fast, at den korrekte stavemåde er ”unbrako”, selvom den ofte omtales ”umbraco” nøgle i den normale folkemund. Navnet ”Unbrako” stammer fra det engelske ord ”unbrake”, som oversættes til at løsne eller bremse eller at løsne en bremse. Og det er jo netop det, man gør, når man bruger en unbrakonøgle – man løsner eller strammer forskellige bolte, beslag eller lignede. På engelsk kaldes unbrako eller umbraco nøglen for ’string winder’ eller ’allen key’. Men selvom Unbrako er mere end 100 år gammel, er der stadig mange, der kalder det umbrako, altså med M i stedet for N, ligesom der er mange, der staver det med C i stedet for K. Så uanset om du hører un- eller umbrako/umbraco eller de engelske ord, så er det fire sider af samme sag.

Hvem opfandt Umbraco / Unbrako nøglen?

Tilbage i 1920’erne opstod Unbrako, som et varemærke tilhørende det amerikanske firma Standard Pressed Steel Company (SPS; nu SPS Technologies, Inc.). Til bilindustrien udviklede de et bolt- og præcisionsskrue-sortiment, hvor præcision og sikkerhed er vigtigt.

Hvad er en Umbraco nøgle, og hvordan bruger man den?

Unbrakonøglen er svær at komme udenom i værktøjskassen, da den nemt kan løsne en skrue, som er meget stram. Unbrakoskruen, som indvendigt passer til den L-formet skruenøgle med seks sider, har længe været et populært skruevalg, når der skal samles møbler. Men unbrakonøglen er ikke kun en vinder, når du skal samle møbler. Du har også brug for umbraco nøglen, hvis du skal reparere en cykel. En anbefaling hertil er, at du bruger en unbrakon / umbraco øgle med et kuglehoved. Det vil lette din opgave med at få nogle bolte ud, og du vil nemmere kunne komme til steder, hvor det ellers kan være lidt besværligt.

Det kan være svært at få fat ordentligt i det tynde håndtag, når du løsner, og derfor kan det være en god idé at investere i en unbrakonøgle, der har et ergonomisk håndtag – det gør det mere behageligt at arbejde med umbraco nøglen. Der findes forskellige størrelser på unbrakonøgler, og de varierer fra to til ti millimeter i diameter. Umbraco nøglerne købes tit i sæt med alle størrelser, hermed er du dækket ind, uanset hvilken opgave du står overfor.  Umbraco nøglen er oftest formet som et L., dog kommer den også som T-nøgler og Y-nøgler, hvor formen afspejler bogstaverne.