Hvordan bruger jeg en momentnøgle?

momentnøgle-carl-ras

Momentnøglen hjælper dig med at spænde dine bolte/møtrikker rigtigt, således at de ikke løsner sig eller sidder for stramt. Som håndregel kan man gå ud fra at stålfælge spændes med cirka 100 Nm, mens alufælge skal spændes med mellem 110 og 120 Nm. En populær af slagsen er momentnøgle 0-10 nm og 0-20 nm. Det er dog kun en håndregel, og det er en god ide at tjekke din instruktionsbog eller spørge en mekaniker hvis du er i tvivl. Vigtigt er dog at alle bolte spændes med samme moment, da det ellers kan trække din Nav skæv. Det burde ikke være nødvendigt at spænde efter, men det har altid været bedre at være ekstra forsigtig. Grunden til at alle bolte skal spændes med samme tryk, er som allerede sagt, for ikke at trække din nav skæv.

Hvilken momentnøgle skal jeg købe?

Når du skal vælge størrelse på din momentnøgle, er det angivet i størrelsen på hovedet eller toppen, og i intervallet. Det første måles i tommer, det sidste i Nm eller Newton. Nogle gange er styrken eller intervallet også angivet i kilo.

Gode råd og advarsler

Moment måleenheder for mindre bolte måles i “centimeter pounds”, for eksempel 20-200 tommer-pounds. Større applikationer måles i ” und-pounds”, for eksempel 5-80 und-pounds. Være sikker på, skruenøgle er indstillet i henhold til de enheder, der anbefales til bolten eller samling, du arbejder på. Det kan her variere fra bil til cykel og ikke bare en tilfældig bolt og for den sagsskyld typer af momentnøgler. Bolte kan snap, når en stor mængde af drejningsmoment finder anvendelse, og kan være farlige. Du burde have beskyttelsesbriller på for at beskytte dine øjne i tilfælde af en knækket bolt. Spænd bolte langsomt, da momentnøgler er ikke designet til at måle hurtige dele. Så sørg for at der sker langsom og anvend jævne tryk. At gå til den langsomt giver dig også mulighed for at høre og føle momentnøglens klik hver gang det angivne moment, også kaldt indstilling, er nået.