Fliseskæreren – en skarp makker

fliseskaerer-carl-ras

Skal du sætte fliser op i køkkenet eller på badeværelset, eller lægge klinker på gulvet i bryggerset, så skal du være yderst heldig, hvis du slipper for at dele nogle af dem. Og selv om fliseskæreren godt nok støjer pænt meget, når den skærer, så er den utvivlsomt en god makker, når du skal sætte fliser op. Du kan arbejde med manuel fliseskærer, men kan også bruge den elektriske fliseskærer, der koster mere, men som så til gengæld også kan en del mere, fx skære i hårdtbrændte klinker eller skære fliser i 45 graders vinkel. 

 

VÆLG DEN RETTE KLINGE 

Måske passer klingen, der sidder på maskinen, når du køber den, ikke til dit formål. Derfor er det en god idé at skifte til eller opgradere til en bedre klinge, i hvert fald hvis du skal bruge maskinen meget. Med tiden kan du ikke undgå, at klingerne bliver slidt. Tjek derfor, at du kan udskifte med nye klinger, der passer til dine opgaver, inden du køber din fliseskærer. 

 

SÅDAN DELER DU FLISEN 

Det kræver en høj grad af præcision at sætte fliser op. Du skal måle korrekt op og dele fliserne præcist. Følg disse råd, når du skal dele fliser: 

  • Opmål og afmærk nøje, hvor du skal dele flisen 
  • Før flisen langsomt frem 
  • Hold flisen, så det ligger tæt mod anslaget 
  • Skær evt. en følgelinje i flisen, før du deler, så du er sikker på at skære rigtigt. 

Det er en god idé at købe et par ekstra fliser, da det kan ske, at en flise springer under en deling. 

 

FÅ STYR PÅ SIKKERHEDEN, INDEN DU BRUGER FLISESKÆREREN 

En fliseskærer el. vådskærer er kraftigt værktøj med en skarpe klinger, og det er ikke ufarligt at benytte dem. Sørg derfor for altid at bruge sikkerhedsbrillerhøreværn og handsker, når du deler eller borer i fliser. 

Der er voldsomme kræfter i spil, og hvis noget går galt, så er en flig af en hård flise et ubehageligt – og potentielt invaliderende – bekendtskab. Øjnene er især udsatte, hvis flisen splintrer. Derudover vil vi endnu engang understrege, at fliseskærere og vådskærer altså er nogle ret larmende maskiner, hvorfor et høreværn er et must, hvis du også vil kunne høre fyraftensfløjten i fremtiden. 

 

FLISESKÆRER ELLER VÅDSKÆRER? 

Fliser kan blive rigtigt varme, når du skærer i dem. For at undgå, at fliseskæreren tager skade, kan du købe en vådskærer, hvor klingen køles ned med vand. 

Rent funktionelt er der ikke den store forskel på en vådskærer og en fliseskærer, men hvis du skal skære mange fliser, kan vådskæreren være et mere nærliggende valg, da den – qua sin vandafkøling – kan arbejde mere højintenst i længere tid ad gangen. 

Ydermere kan en vådskærer som udgangspunkt levere skarpere resultater end fliseskæreren. Vådskæreren er mere præcis, hvorfor den er det rette værktøj, hvis der er behov for en høj præcision i arbejdet. Det kan f.eks. være i situationer, hvor fliser skal skæres i smig el. lign. 

Som tommelfingerregel er det også værd at huske, at ved en flisetykkelse på 12 mm eller derover, har du formentlig brug for en vådskærer fremfor en fliseskærer.